نحوه تشخیص پوسیدگی دندان
نحوه تشخیص پوسیدگی دندان به چه صورتی می باشد ؟ پوسیدگی دندان نوعی بیماری است که باعث از بین رفتن مینای دندان می شود که همان سطح بیرونی سخت دندان است. پیشرفت پوسیدگی دندان ، به لایه های عمیق دندان حمله کرده و منجر به ایجاد حفره می شود.
اگر پوسیدگی دندان درمان نشود ، می تواند منجر به مشکلات بیشتری در دندان و دهان شود. با این حال ، برخی از روش های درمانی می توانند از پوسیدگی دندان جلوگیری و یا آن را متوقف کنند.
پوسیدگی دندان چیست؟
پوسیدگی دندان ، بیماری است که باعث خرابی مینای دندان می شود. هنگامی که پوسیدگی دندان مینای دندان را فرسایش داد ، می تواند باعث ایجاد حفره شود.
یک دندان از سه لایه تشکیل شده است :
-
مینا :
مینای دندان لایه سخت خارجی است که از لایه های داخلی دندان محافظت می کند. مینای دندان هیچ سلول زنده ای ندارد و سخت ترین ساختار در بدن انسان است.
-
عاج :
عاج لایه دوم دندان است. وقتی مینای دندان آسیب ببیند ، ممکن است عاج را در معرض خطر قرار دهد. لوله های کوچک موجود در عاج باعث می شود که غذای سرد و گرم بتواند اعصاب دندان را تحریک کند. تحریک این اعصاب می تواند باعث درد و حساسیت در دندان شود.
-
پالپ :
پالپ مرکز دندان و حاوی رگهای خونی ، اعصاب و بافت همبند است.
پوسیدگی دندان می تواند در درجات مختلف شدت رخ دهد. آسیب ناشی از پوسیدگی دندان می تواند از ایجاد سایش به مینا تا آبسه های دردناک درون پالپ دندان باشد.
علائم پوسیدگی دندان
علائم پوسیدگی دندان بسته به شدت آسیب ایجاد شده ممکن است متفاوت باشد.
طبق انستیتوی ملی تحقیقات دندانپزشکی و جمجمه و صورت (NIDCR) ، برخی از افراد در مراحل اولیه پوسیدگی دندان ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند. با این حال ، با پیشرفت پوسیدگی دندان ، فرد ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
- حساسیت دندان به غذای شیرین ، گرم یا سرد
- درد مداوم دندان
- لکه های سفید یا تیره روی دندان ها
- بوی بد دهان
- حفره در دندانها
- مشکل در گاز گرفتن برخی غذاها
- آبسه روی دندانها که باعث درد ، تورم صورت یا تب می شود.
مقاله ای در ژورنال انجمن دندانپزشکی آمریکا (JADA) بیان می کند که پوسیدگی دندان به دلیل تجمع پلاک روی دندان اتفاق می افتد. پلاک یک لایه چسبنده از باکتری است که روی دندان تشکیل می شود. وقتی فرد غذای شیرین یا نشاسته ای می خورد ، باکتری های موجود در پلاک اسیدهایی تولید می کنند که به مینای دندان حمله می کنند.
با گذشت زمان ، این اسیدها مواد معدنی را از دندان ها خارج می کنند ، مینای دندان را فرسایش می دهند و باعث پوسیدگی دندان و در نهایت ایجاد حفره می شوند. پوسیدگی دندان می تواند افراد در هر سنی را تحت تأثیر قرار دهد. حدود 20٪ کودکان 5 تا 11 ساله حداقل یک دندان پوسیده درمان نشده دارند.
درمان پوسیدگی دندان می تواند شامل موارد زیر باشد :
- درمان های اولیه با فلوراید
فلوراید ماده معدنی است که می تواند به تقویت مینای دندان کمک کند. یک دندانپزشک می تواند از فلوراید به اشکال مختلف برای جلوگیری و حتی آسیب های ناشی از پوسیدگی دندان کمک کند. این روش های درمانی با فلوراید معمولاً سریع هستند و فقط چند دقیقه طول می کشد ، که به شکل ژل ، کف یا محلول در می آید.
- پر کردن دندان
هنگامی که حفره در اثر پوسیدگی دندان ایجاد می شود ، پر کردن می تواند یک گزینه درمانی باشد. دندانپزشک پس از سوراخ کردن دندان برای از بین بردن هرگونه پوسیدگی ، حفره را متناسب با پر کردن ایجاد می کند ، سپس دندانپزشک با استفاده از موادی مانند آمالگام دندان یا کامپوزیت ، حفره را پر می کند.
- روکش ها
حفره های بزرگتر که به دلیل پوسیدگی دندان ایجاد می شوند ، ممکن است به جای پر کردن ، به روکش نیاز داشته باشند.
برای قرار دادن روکش ، دندانپزشک ابتدا قسمت خارجی دندان و همچنین هرگونه پوسیدگی را برمی دارد تا زمانی که رویه دائمی برای نصب آماده شود ( معمولاً 1 تا 2 هفته بعد ).
- کشیدن دندان
اگر پوسیدگی دندان آسیب جدی وارد کرده باشد ، ممکن است دندانپزشک توصیه کند که دندان را خارج کند. دندانپزشک ابتدا دندان آسیب دیده را بی حس می کند.
ممکن است فرد بعد از کشیدن دندان متوجه تورم یا درد شود که این طبیعی است. با این حال ، اگر فردی به علائم زیر پی برد ، باید فوراً با دندانپزشک تماس بگیرد :
- تب
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد شدید ، تورم یا خونریزی
- دردی که با گذشت زمان افزایش می یابد.
چه موقع به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
- فردی که از روی دندان خود درد یا ناراحتی دارد ، باید با دندانپزشک خود تماس بگیرد.
- فرد همچنین باید برای معاینه به طور مرتب به دندانپزشک خود مراجعه کند تا از پوسیدگی جلوگیری شود.
پوسیدگی دندان یک بیماری گسترده است ، از هر 10 بزرگسال بالای 20 سال 9 نفر دارای مقداری پوسیدگی دندان است. شدت پوسیدگی دندان می تواند متفاوت باشد و طیف وسیعی از درمان های مناسب در دسترس است.
فردی که علائم پوسیدگی دندان را دارد باید به دندانپزشک مراجعه کند. در صورت عدم درمان ، پوسیدگی دندان می تواند منجر به از دست دادن دندان شود.
امیدواریم که این مطلب ( نحوه تشخیص پوسیدگی دندان ) مورد رضایت شما عزیزان واقع شده باشد. برای دیدن مطالب بیشتر به سایت کلینیک حکیم مراجعه کنید.